Volný čas

Šperkovnice včera a dnes

Krabičky, truhličky a skříňky na šperky znaly dámy již před staletími. Patřily k výbavě téměř každé, „lépe postavené“ ženy. Ukládaly se do nich nejen prsteny, náramky, náušnice a náhrdelníky, ale také třeba mince, vyšívané kapesníky, rukavičky, dopisy a cenné dokumenty. Mnohé z nich byly velmi vzácné a dědily se z generace na generaci.

Šperkovnice byly často vyráběny z velice drahých materiálů (zlato, stříbro, slonová kost), zručnými řemeslníky. Mnohdy byly vykládány nebo osazeny drahými kameny. Ne zřídka se tak stávalo, že měly stejnou cenu jako „poklady“ v nich uložené. Později býval k výrobě šperkovnic použit porcelán, dřevo, nebo kůže potažená saténem či hedvábím a šperkovnice se tak staly dostupnými i pro střední třídu společnosti.

Šperkovnice pro všechny
Zatímco před průmyslovou revolucí si takovou šperkovnici mohli dovolit pouze ti nejbohatší, v prvním čtvrtletí roku 1800 se rozjela masová výroba boxů všech velikostí, cenově dostupných i střední třídě. Kolem roku 1900 pak byly ženám doručovány zásilkové katalogy společností (např. Sears), kde si mohly vybrat ty nejkrásnější a nejmódnější šperkovnice různých stylů a velikostí – od maličkatého boxu na prstýnek až po dostatečně velký box k uložení dámských rukavic. Nejvíce žádané byly dekorativní styly šperkovnic. Vyráběly se například šperkovnice s dekoracemi čtyřlístků – pro štěstí, sedmikrásek značících nevinnost a růží – symbol pro krásu a lásku.
sperkovnice_02
Šperkovnice dnes
Dnes jsou moderní šperkovnice doplňkem mnoha interiérů. Ty levnější jsou vyráběny ze dřeva, textilu nebo koženky, dražší modely potom z pravé kůže.

Jak si správně vybrat šperkovnici
Uvažujete-li o šperkovnici jako o úložném prostoru pro vaše cennosti, spíše než o dekorativním doplňku domácnosti, měli byste mít při výběru na paměti několik věcí.

1. Ochrana šperků – vyberte si takovou šperkovnici, která má dostatek prostoru pro každý kus, který do ní chcete uložit. Uložení šperků příliš blízko u sebe nebo na sobě, je může poškodit. Snižuje se tak nejen jejich hodnota, ale trpí i vzhled.

2. Vlastníte-li šperky různých materiálů (zlato, stříbro), je lepší ukládat je odděleně. Volte tedy raději dvě šperkovnice místo jedné.

3. Vyberte si šperkovnici, která odpovídá typu vlastněných šperků. Převládají-li u Vás prsteny, volte takovou, která je určena přímo pro uložení prstenů. Mnoho druhů takovýchto šperkovnic má zvláštní přihrádku i na náramek či náhrdelník.

text: redakce / foto: bigstock / obsahuje komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář