Bydlení

Hnědý topaz – letošní Barva roku přináší odvahu a stabilitu

Lidé nyní nejvíce potřebují cítit pevnou půdu pod nohama a uklidnit se pomocí jednoduchých věcí, které přináší stabilitu. To jsou závěry rozsáhlého výzkumu globálních trendů, který již po sedmnácté probíhal v Mezinárodním estetickém centru značky Dulux, kde se sešli nezávislí světoví designéři, architekti a návrháři, aby zvolili Barvu roku 2021. Na základě výsledků byl pro letošní rok zvolen odstín Hnědý topaz (E7.10.53) – přirozená a neutrální barva, která je především o odvaze, statečnosti, rovnováze a stabilitě.

„Hlavním tématem pro letošní Barvu roku se díky současné situaci všude ve světě stala Odvaha přijmout změnu. Vše se zdá být nestabilní a my tak potřebujeme cítit pevnou půdu pod nohama. Letošní Barva roku Hnědý topaz nás spojuje zpět s přírodou a jednoduchými věcmi. Její hřejivý a přirozeně neutrální tón nám tak poskytuje pevný základ pro život. Zemitá barva evokuje stabilitu, růst a potenciál, čímž nám dodává potřebnou odvahu k přijetí současných změn“ vysvětluje Martin Brodský, Senior Brand Manager značky Dulux.

Neutrální barvy, jako je letošní Dulux Barva roku Hnědý topaz, mohou dobře fungovat samy o sobě, ale zároveň také pomáhají vyniknout i ostatním barvám. Dávají nám tak prostor být kreativní, co se týče doplňkových barev a grafických tvarů.

Hnědý topaz je univerzální odstín, který se mění v závislosti na denní době, místě použití a barevné kombinaci. To dokazují čtyři doplňkové barevné palety. Každá z nich nabízí jedinečnou kombinaci rozmanitých odstínů ve spojení s Dulux Barvou roku Hnědý topaz a má tak různý vliv na vnímání prostoru, v němž je barva použita. Lidé si tak mohou svůj domov přizpůsobit podle sebe a svých potřeb.
Dulux_Barva roku 2021_Vyjadreni_04Vyjádření
Tato paleta vyniká odstíny červené a růžové. Neutrální tóny a zejména teplý základní odstín Hnědý topaz tyto barvy drží pohromadě a v místnosti vytváří pocit jednoty a vyváženosti. Jedná se o výstřední, ale zároveň pozitivní a energizující barvy, posilující kreativitu a myšlení. Nabízí prostor pro vyjádření osobnosti i posílení sebedůvěry. Tuto barevnou paletu lze skvěle využít například pro výrazné grafické prvky, jako jsou pruhy, kruhy či čtverce.
Dulux_Barva roku 2021_Duvera_paleta 06Důvěra
Měkké, neutrální šedé a hnědé barvy dokážou vytvořit vyvážený a sjednocující pocit v jakémkoliv interiéru. Tyto teplé a harmonické tóny inspirují k otevřenosti a spolupráci, i proto se obzvláště hodí tam, kde se lidé potkávají a kde sdílí své myšlenky, zážitky či nápady. Odstíny z této barevné palety zároveň výborně fungují v kombinaci s materiály, jako je dřevo, keramika nebo například měď.
Dulux_Barva roku 2021_Nadcasovost 11Nadčasovost
Inspirující odstíny žluté a okrové, vyvážené neutrálními barvami a Barvou roku Hnědý topaz. To jsou tóny, jež pomohou vytvořit klasické moderní pozadí. Budou skvěle fungovat v kombinaci s jakýmkoli nábytkem bez ohledu na jeho datum výroby. Paleta nadčasových barev se výborně hodí rovněž pro zvýraznění architektonických prvků, jako je rámování oken nebo výklenky ve zdi.
Dulux_Barva roku 2021_Spojeni se Zemi 09Spojení se Zemí
Tato barevná paleta je inspirována samotnou planetou Zemí a přírodou kolem nás. Dominuje jí modrá, zelená a hnědá – barvy nebe a moře, trávy a stromů, půdy. Tak jako v přírodě i v interiéru tyto odstíny naprosto přirozeně spolupracují a ve spojení s Hnědým topazem vnášejí do místnosti klidný a regenerující pocit. Automaticky se k nim pak nabízí doplňky z přírodních materiálů.

Barvu roku 2021 Hnědý topaz (E7.10.53) a další odstíny z letošních barevných palet vám připraví v míchacích centrech značky Dulux.

Zdroj: Dulux / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář