Beauty

Dary přírody: Papája

Papája byla objevena v nížinách a pobřežních oblastech tropické Ameriky. Do dalších zemí ji však rozšířili Španělé a Portugalci. Je bohatým zdrojem antioxidantů, jako například vitamínu C, karotenů a flavonoidů, vitamínu A a B, kyseliny listové a pantotenové (často se přidává do pleťových krémů, přípravků na opalování, vlasových šamponů a kondicionérů), minerálů (draslík, hořčík) a vlákniny.

Papája v sobě ukrývá mnoho výhod pro kůži, vlasy i naše zdraví.

Kůže
Papája je dobrým zdrojem vitamínu A, který výrazně pomáhá odplavování toxinů z těla. Pasta z papáje aplikovaná na dobu 25 minut redukuje pupínky a jiné nepříjemné projevy kůže, pomůže vám dosáhnout hladké a vláčné pokožky. Pro získání hydratované pleti smíchejte kaši z papáje s medem.
papaja_02
Papája je vhodná také jako přírodní peeling – smíchejte kaši z papáje s medem, olivovým olejem a mořskou solí.

Pro rozjasnění pleti si můžete vyrobit pleťovou masku. Do kaše z papáje přidejte bílý jogurt, med, citronovou šťávu a vaječný bílek – promíchejte, jakmile směs zhoustne, aplikujte na obličej. Po cca 15 minutách obličej důkladně omyjte vlažnou vodou a jemně osušte ručníkem.

Vlasy
Kromě nezměrně výhod pro pokožku těla je papája také užitečná pro zdraví a kvalitu našich vlasů. Pravidelná konzumace nebo aplikace papáji na vlasy pomáhá zvyšování růstu vlasů (omezuje řídnutí) a jejich pevnosti. Výborná je také při léčbě lupů.

Díky vysokému obsahu minerálů, vitamínů a enzymů pomáhá papája odstraňovat nečistoty a maz, které zabraňují zdravému růstu vlasů.

Smícháním rozmačkané zralé papáje s banánem, kokosovým olejem a bílým jogurtem získáte masku na vlasy, která jim zajistí zdraví, sílu a lesk. Tuto směs nechte na vlasech působit zhruba 30 minut (vlasy zabalte do igelitu a ručníku) a poté je umyjte, jak jste zvyklí.
papaja_03
Zdraví
Díky výzkumům se ukazuje, že má papája také mnohé výhody pro zdraví. Papája v podstatě působí jako protijed na hypertenzi (vysoký krevní tlak). Velké množství draslíku v papáji pomáhá udržet pod kontrolou krevní tlak a zlepšuje duševní bdělost.

Dalším zdravotním přínosem je pak její vliv na zrak. Pravidelná konzumace papáje může udržet váš zrak v optimálním stavu a může snížit možnost výskytu některé z chorob zraku ve stáří.

Díky značnému obsahu beta-karotenu papája pomáhá podporovat imunitní systém – posiluje ho a podporuje jeho řádné fungování. Brání tělo před opakujícími se infekcemi (chřipka, nachlazení). Trávicímu systému pak poskytuje potřebnou vlákninu.

I přes fakt, že je papája poměrně sladká je vhodnou potravinou pro diabetiky, a to pro diabetiky s tzv. 2 typem diabetu. Ti jsou náchylní k mnoha onemocněním, včetně onemocnění srdce, způsobenému nepravidelnou hladinou cukru v krvi. Papája pomáhá kontrovat nepravidelnou hladinu cukru v krvi, je bohatá na enzym papain, ten může pomoci zablokovat budoucí poškození buněk volnými radikály. Podle některých výzkumů by měl nepatrně odbourávat fibrin z vnitřních stěn cév, což by mělo zamezit vzniku trombózy.

text: redakce / foto: dreamstime, bigstock

Doporučené

Přidat komentář