Zábava/Kultura

Premiéra komedie Generálka s Jiřinou Bohdalovou se blíží!

Generálka, chytrý a vtipný příběh o jednom osudovém setkání, má premiéru 20. listopadu v Divadle Na Jezerce.  Jiřina Bohdalová si znovu zahraje titulní roli kurážné hospodyně. „Josefína je moje stará láska…Je to krásná role psaná mistrným krejčím: Jiřím Hubačem. Moc ráda jsem vklouzla do jejího rozevlátého šatu a rozevlátého slovníku a v docela novém hávu se po letech hlavně vrhám do dojemného příběhu vášně, lásky i nenávisti“, říká Jiřina Bohdalová o své Josefině, kterou pro ni před lety Hubač napsal. Napoleona Bonaparta ztělesní Radek Holub. Režie a úpravy textu se ujal zkušený divadelník Radek Balaš, který před dvěma lety na Jezerce inscenoval úspěšný muzikál Já, Francois Villon.

Generálka je příběhem Napoleona ve vyhnanství na ostrově Svaté Heleny, který se sice stále cítí být císařem, ale je bezmocný a chudý jako kostelní myš, a Josefiny Pontiové, ženské od rány.  Ta se stane jeho hospodyní a kuchařkou. A Bonaparte je na ní brzy zcela závislý. Odvážná vdova, již Napoleon ve svých válkách připravil nejen o syny, ale i o vnuky, dokáže často víc než proslulí generálové a je větší osobností, než samotný někdejší vládce světa. „Jde o výbornou komedii. Najdete v ní situační a slovní humor, chytrý vtip, dostatek nevtíravé legrace. Diváci se příběhem mohou bavit, a přitom v obecné rovině dojde i na staré známé pravdy: že se v životě vyplatí postavit se ranám osudu, že je dobré říct pravdu v pravý čas a že žádná sláva neroste do nebe“, říká Jiřina Bohdalová. Vedle ní a Radka Holuba se pak v dalších rolích objeví Petr Vacek, Martin Sitta, Zdeněk Hruška a Zdeněk Maryška nebo Petr Pelzer. Scéna je dílem Martina Černého, výtvarnicí kostýmů je Šárka Hejnová.

„Komedie neztratila nic na své působivosti i nadčasovosti, a protože v Divadle Na Jezerce hrají skvělí herci, kteří jsou zároveň typově přesní pro obsazení všech rolí, byla hra zařazena do dramaturgického plánu tohoto roku,“ uvádí principál divadla Jan Hrušínský.

Divadlo Na Jezerce: domovská scéna Jiřiny Bohdalové
Generálka nyní přichází na Jezerku, domovskou scénu Jiřiny Bohdalové, která zde již hraje v inscenacích Paní Plukovníková (dosud 170 repríz), Lásky paní Katty (215 repríz) a v příležitostně uváděném pořadu Setkání s Jiřinou Bohdalovou. Dalším z čelných představitelů hereckého souboru DNJ je Radek Holub, pro kterého bude postava Napoleona již devátou velkou rolí, které v tomto divadle vytvořil. Jsou to například Pavel Malina v Petrolejových lampách, Malvolio ve Večeru tříkrálovém, fráter Timotej v Mandragoře, Jago v Othellovi, Babs v Charleyově tetě, Podkolatov v Ženitbě, Jeppe v Jeppem z vršku či obkladač Mudrc v irské hře Práskni do bot.

Více na www.divadlonajezerce.cz

Doporučené

Přidat komentář