Zdraví

6 rad pro boj s rýmou a nachlazením

Necítíte se dobře, máte ucpaný nos, kašlete, bolí vás hlava a v krku? To jsou typické příznaky nachlazení, které může způsobit více než 200 různých virů. Dnes přicházíme s několika radami, které vám mohou pomoci rychle se těchto příznaků zbavit, abyste nemuseli v předsvátečním období zalehnout do postele.

Držte si bakterie od těla
Nejdůležitější a nejjednodušší věcí, kterou můžete udělat, je mýt si pravidelně ruce. Vaše ruce se během dne neustále něčeho dotýkají – klik od dveří, kohoutků v umývárně, držadel v městské dopravě, telefonu, peněz, jiných lidí…a tak na sebe navážou bakterie. Pro dosažení nejlepších výsledků použijte k mytí rukou teplou vodu a antibakteriální mýdlo. Skvělým doplňkem se vám mohou stát také antibakteriální ubrousky nebo gel, který můžete použít kdykoli během dne, aniž byste k tomu potřebovali zdroj vody.

Pijte hodně tekutin
Pitná voda, džus, bylinné a ovocné čaje, ale také třeba kuřecí polévka – to by v této situaci měli být vaši nejlepší přátelé. Tekutiny udrží váš krk vlhký, uvolní hleny a pomohou předejít dehydrataci.

Inhalace
Uvolnit dýchací cesty vám může pomoci inhalace horké páry a bylin. Parní inhalace je jednoduchým a účinným lékem na různé zdravotní problémy. Vdechování páry je jednou z možností léčby respiračních komplikací, je vhodné pro úlevu od chřipky a nachlazení, astmatu i alergií. Vlhký vzduch zmírňuje obtíže s dýcháním, podráždění v krku a záněty. Inhalace také výrazně prospívá plicím – podporuje uvolnění a odstranění hlenu z dýchací soustavy (podporuje vykašlávání). Využití esenciálních olejů při inhalaci poskytuje větší úlevu od problémů než pára samotná. Při problémech s horními cestami dýchacími se nejčastěji využívá blahodárných účinků eukalyptu nebo máty, při bolestech hlavy pomůže heřmánek či levandule.

Kloktání a čaj
Prvním příznakem nachlazení může být bolest v krku. S tou vám může pomoci kloktání (několikrát denně, půl lžičky soli do šálku vody) teplé slané vody – sníží otok v krku, uvolní hlen, pomáhá odplavit bakterie. Dalším spolubojovníkem proti bolesti v krku může být čaj. Ať černý, zelený nebo bílý, všechny druhy čajů obsahují antioxidanty, které mohou odvrátit infekci.

Dostatek odpočinku
Odpočinek není zrovna nejrychlejším řešením potíží doprovázejících nachlazení, ale je velmi důležitou součástí. Odpočaté tělo se dokáže lépe popasovat s viry a bakteriemi, které na něj útočí.

Potraviny pro posílení imunitního systému
Bojuje-li tělo s rýmou a nachlazením, je třeba posílit imunitní systém. K tomu vám může pomoci třeba česnek. Ten obsahuje alicin, který je silným antioxidantem. Konzumace česneku zvyšuje odolnost proti infekci. Chcete-li z česneku získat maximum, rozmačkejte ho plochou stranou nože před přidáním do jídla. Tím se uvolní česneková šťáva, která dokáže spolehlivě zahnat příznaky chřipky. Imunitnímu systému také velmi prospívá vitamín C obsažený v citrusových plodech a šťávách, kiwi nebo brokolici. Velmi důležitou roli ve fungování imunitního systému hraje i zinek. Ten najdete například v kuřecím mase a arašídech. Škodlivé záněty v těle pomáhají snižovat omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou zastoupeny zejména v rybách, jako je losos, tuňák a makrela. Řadu látek, které posilují imunitní systém obsahuje také aloe vera. Má silné antibakteriální a protivirové účinky, zvyšuje odolnost na buněčné úrovni.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

1 komentář

  • Lucie 21/10/2014 at 19.12

    Hodně často u nás doma trpí na rýmu děti,nosí si jí ze školky…Takže jsem do lékárničky zavedla Quixx,na boj s rýmou je u nás nejoblíbenější,krásně uvolňuje ucpaný nos…můžeme ho všichni,takže v lékárně nemusím mít tisíc lahviček :o) a je přírodní,nenávykový a můžeme užívat jak dlouho chceme…

    Odpovědět

Přidat komentář