Zdraví

Tipy, jak ochránit ledviny v chladném období

Ledviny jsou párovým orgánem, který má v lidském těle mimořádně důležitou funkci. Slouží jako filtr, který se stará o vylučování veškerého odpadu z těla. Právě díky této chemické továrně se toxické látky nehromadí v krvi, ale odcházejí pryč. Jejich dalším úkolem je regulace krevního tlaku. Navíc pomáhají tvorbě červených krvinek. Proto je nesmírně důležité udržet si ledviny zdravé.

Potíže značí otoky i únava
Nikdy nezapomínejte sledovat, zda vám ledviny nesignalizují problém. Samy o sobě totiž nebolí, takže by se mohlo snadno stát, že něco přehlédnete. Když objevíte jejich poškození, už bude pozdě. Jak vám naznačí, že není něco v pořádku? Především v podobě otoků nohou, dále únavou, krví v moči, ale i problémy s dechem nebo trávením, někdy se může objevit i pobolívání na zádech nad křížovou kostí. Proto tyto jevy byste rozhodně neměli podceňovat. Jakmile se objeví, hned všechno konzultovat s lékařem.

Kontrolujte krevní tlak i hmotnost
Je dobré především absolvovat pravidelné preventivní prohlídky a zaměřit se na sledování glykémie, krevního tlaku. Také nezapomínejte na udržování optimální tělesné hmotnosti jednak zdravou stravou a také pravidelným pohybem. Nadváha nebo přímo obezita má totiž úzkou souvislost s chronickými nemocemi ledvin. Nesmíte také podceňovat nachlazení, protože může vést k zánětu ledvin. Proto v žádném případě neignorujte známé babské rady, abyste neprochladli na záda a dostatečně se oblékejte, bederní oblast zad by neměla být nahá.

Dejte pozor na pitný režim
Mezi další pravidla ochrany ledvin patří dodržování pitného režimu. Pijte především kvalitní vodu, kterou doplňujte minerálkami a ovocnými nebo zeleninovými šťávami. Denně byste měli průběžně vypít asi 2 litry tekutin, samozřejmě průběžně během celého dne, nikoli najednou, protože to znamená pro ledviny také zvýšenou práci a přivodí to potíže. V horkých dnech by měl být příjem tekutin ještě o něco vyšší. Důležitá je i další úprava stravování, hlavně omezování solení a rovněž minimalizace konzumace uzenin, dále významné omezení alkoholických nápojů. Vsaďte hlavně na jídla připravovaná z čerstvých surovin, omezte stravu s vysokým obsahem konzervantů, aditiv a barviv. Právě vylučování těchto látek přidělává ledvinám práci.
pitný režimOslabení ledvin může znamenat strach
Už jsme zmiňovali, že není dobré podceňovat nachlazení. Velmi často totiž infekce, která při prostydnutí postihne močový měchýř, je vzestupná a močovody se dostane až do ledvin a způsobí jejich zánět. Během zánětu se množí buňky skryté mezi množstvím kapilár ledvinového klubíčka. Tyto množící se buňky tlačí na zdravou ledvinovou tkáň. Pokud se tento stav neléčí, může dojít až k selhání ledvin, kdy je nutná dialýza a transplantace. Stojí za to si ale udělat pohled na ledviny i s pomocí tradiční čínské medicíny. Ta se dívá na ledviny jako na sídlo svědomí. Chronický strach a obavy se mohou projevovat oslabením tohoto orgánu. Vliv na to má samozřejmě i stres.

Harmonizace funkce ledvin
V západní medicíně je lékem na chronickou ledvinovou nedostatečnost právě dialýza a následně transplantace. Vy ovšem můžete zvolit také přírodní prostředky jako prevenci. Funkci ledvin velmi účinně povzbuzuje medicinální houba housenice čínská neboli cordyceps. Díky vysokému obsahu polysacharidů tato houba působí silně protizánětlivě a dokáže tlumit záněty ledvin, pokud již propukly. Jinak působí silně i v případě, že už došlo k množení buněk v ledvinových klubíčcích, dokáže tento trend zvrátit. Zároveň tato terapie z pohledu čínské medicíny dodává více odvahy, což právě souvisí s tím, jak je tento orgán podle její klasifikace zařazen. Posilování funkce párového orgánu a harmonizací jejich funkce zároveň podporuje lidskou psychiku.

Cordyceps a ochrana ledvin
Cordyceps pomáhá vylučovat kreatinin močí, protože zatímco zdravé ledviny to zvládnou velmi dobře, v případě nemocných ledvin k tomu ale nedochází, kreatinin se potom hromadí v krvi. Také se dávkováním cordycepsu snižuje koncentrace bílkoviny albuminu obsažené v moči. U zdravých ledvin k vylučování bílkovin močí nedochází, u nemocného orgánu se tak ale děje bohužel běžně. Rovněž je dokázáno, že cordyceps tlumí vazivovatění tkáně, což je právě množení buněk v klubíčkách ledvin. Ukázaly to zkoumané vzorky tkáně. Pozitivní je i skutečnost, že houba chrání ledviny před vysokými hladinami cukru při cukrovce, který je poškozuje. Cordyceps totiž dokáže hladiny glykémie úspěšně regulovat do správných mezí.

Zdroj: PHARMACOPEA CZ / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář