Pro gurmány

Melta „tisíce chutí“: K nudnému nápoji má skutečně daleko…

Co se vám vybaví, když se řekne Melta? Prázdniny u babičky, první „káva“ s mlékem nebo snídaně v porodnici? Na tyto stereotypy rychle zapomeňte! S pomocí zkušené baristky Anny Bednářové vám ukážeme, že Melta má k nudnému nápoji skutečně daleko.

Melta inspiruje k chuťovým experimentům
Meltu začala vyrábět společnost Kávoviny v Pardubicích po 2. světové válce a postupem času se stala nejznámějším českou alternativou kávy. Melta se skládá z praženého kořene čekanky, cukrové řepy a drcených obilek ječmene a žita. Oblíbená je pro svou příjemně nahořklou chuť i řadu nutričních benefitů. Díky obsahu inulinu a dalších látek má příznivý vliv na trávení i hladinu krevního cukru. Proto ji dnes pijí vedle nastávajících a kojících maminek také sportovci a lidé v dietním režimu. Tradičně se Melta pije černá, případně s trochou mléka a cukru. Baristku Annu Bednářovou, úspěšnou účastnici a porotkyni soutěží v přípravě kávy, však charakteristická chuť Melty inspirovala k vytvoření řady receptů s mnohdy překvapivými chuťovými kombinacemi. „Meltu znám celý život, hodně jsem ji pila zejména v těhotenství. Z cereálních nápojů na trhu je jednoznačně chuťově, i nutričně nejlepší,“ říká baristka a pokračuje: „Překvapilo mne, že ještě nikoho nenapadlo s chutí a přípravou Melty systematicky experimentovat. Přitom možností je opravdu mnoho, postupně objevuji nové a nové recepty.“

Přípravu Melty usnadní netradiční způsoby
Nejde přitom jen o zajímavé chuťové kombinace, o kterých bude řeč později, všechno začíná u správného postupu přípravy tradiční Melty. Klasickým způsobem je Meltu krátce povařit a potom přecedit pomocí hustého cedníku, použít můžete také bavlněné plátýnko. Jde tak trochu o rituál, který si žádá svůj čas, ale právě vaření je podle Anny Bednářové nejlepší způsob k dosažení vyvážené chuti. Přípravu si ovšem můžeme usnadnit použitím moka konvičky. Díky vyššímu tlaku i optimální teplotě je výsledkem vynikající horká melta, kterou již nemusíme cedit. „Čím delší dobu Meltu připravujete, tím lépe vynikne sladkost a obilné tóny chuti,“ vysvětluje baristka. Pokud vás tlačí čas, můžete samozřejmě sáhnout po Meltě porcované v nálevových sáčcích, které jen zalijete a necháte pár minut louhovat. Chuť bude ale o něco méně intenzivní. Nejpohodlnějším způsobem je použít Meltu instantní. Ta má navíc výhodu v tom, že si ji mohou vychutnat i diabetici. V jejím složení je totiž cukrová řepa nahrazena kořenem topinamburu.

Objevte tisíc chutí Melty
Inspirativní je obilná chuť Melty, která je jiná než kávová, nápoj je lehký, přirozeně hořkosladký a dobře se kombinuje s dalšími ingrediencemi. Anna Bednářová strávila řadu dní vymýšlením a testováním receptur. Ty nejpovedenější si můžete vyzkoušet doma i vy. „Zjistila jsem, že nejvíce si Melta rozumí s dalšími obilninami. Nejjednodušším způsobem, jak nápoj ozvláštnit, je nahradit klasické mléko ovesným. Úžasná je „irská Melta“ s jemnou irskou whiskey, zkusit můžete ale i českou žitnou. Tou své hosty určitě zaujmete,“ usmívá se baristka. Zajímavý chuťový potenciál má i kombinace s kořením, zvolit můžete výrazné perníkové nebo orientální chai koření. Meltu můžete připravit také jako osvěžující ledové frappé, třeba s datlovým sirupem a rostlinným mlékem. Smícháním Melty s mlékem, tvarohem a trochou medu získáte zase netradiční zdravý proteinový nápoj. Inspirovat se můžete na webu Melta.cz, kde jsou uvedené další zajímavé recepty včetně videa s postupem, nebo se sami pustit do experimentování a sdílet své výtvory na facebookovém profilu Melta. „Až mi situace dovolí opět vyrazit s pojízdnou kavárnou TU KAFE, plánuji zařadit výborné bezkofeinové nápoje z Melty jako zajímavou alternativu ke kávě,“ uzavírá baristka.

Kávoviny slaví 125 let
Historie společnosti sahá až do roku 1896, kdy byla v Pardubicích založena. Ke kávovinám – tedy náhražkám kávy v čele s oblíbenou Meltou – se postupem času přidaly i další produkty. Tradičními receptury a osvědčené postupy se dnes v této ryze české společnosti snoubí s moderními technologiemi a nejvyššími výrobními standardy.

Anna Bednářová
2. místo na Mistrovství světa v Rimini v přípravě kávy v džezvě
4 medaile z MČR v přípravě kávy s alkoholem
Senzorická porotkyně na MČR
Majitelka pojízdné kavárny TU KAFE
Specializace na tvorbu zdravých a originálních receptur
IMG_2421RECEPTY

Melta v moka konvičce:

Suroviny: Melta sypaná

Postup: Pod sítko ve spodní části konvičky nalijeme vodu tak, aby hladina byla vždy těsně po ventilkem. Sítko naplníme do 3/4 sypanou Meltou a obsah nijak nestlačujeme. Zkompletovanou moka konvičku poté umístíme na sporák na středně silný výkon. Po 6-10 minutách vaření začne Melta vytékat do konvičky a po dovaření – konvička prská či přestane vytékat voda – můžeme podávat.

Melta vegan frappé

Suroviny: Melta instantní, ovesné mléko 2 dcl, datlový sirup 1 polévková lžíce, led

Postup: Do mixovací nádoby nalijeme ovesné mléko, přidáme Meltu, datlový sirup a led, vše pořádně rozmixujeme. Ovesné mléko lze nahradit i jiným rostlinným (chuťově nedoporučujeme mléka ořechová).

Melta protein

Suroviny: Melta instantní, mléko 1 dcl, tvaroh polotučný 2 polévkové lžíce, med nebo jiné sladidlo 1 polévková lžička

Postup: Veškeré ingredience najednou promixujeme v mixéru. Poté servírujeme vychlazené.

Melta irská

Suroviny: Melta sypaná 500G, Irská whisky 2 cl, třtinový cukr 2 čajové lžičky, smetana ke šlehání cca 100 ml, Melta z moka konvičky

Postup: Připravíme Meltu sypanou v moka konvičce. Ve sklence na stopce (cca 220–250 ml) rozmícháme whisky s cukrem a zalijeme horkou Meltou 1 – 1,5 cm pod okraj, vše pořádně rozmícháme. Vyšleháme studenou smetanu. Buď ručně metličkou, ručím šlehačem nebo ideálně barovým shakerem. Nesmí být příliš tuhá. Přes lžičku nalijeme opatrně smetanu na Meltu smíchanou s whisky a cukrem. Nápoj pijeme nemíchaný.

Zdroj: Kávoviny / komerční sdělení

Doporučené

Přidat komentář