Zábava/Kultura

Báječné léto s Michalem Vieweghem

Švandovo divadlo opět chystá letní produkci. Koncem června a začátkem září zve pražské i mimopražské diváky na divadelní přehlídku Báječné léto s Michalem Vieweghem, která nabídne dvě divadelní adaptace úspěšných Vieweghových bestsellerů, Román pro ženy a Biomanželku. Diváci můžou vybírat z dvaceti uvedení.

Román pro ženy s neodolatelným Jiřím Langmajerem
Svět dvaadvacetileté Laury není ničím výjimečný. Malý byt na pražském sídlišti, sdílený navíc s matkou. Ta naštěstí často cestuje po světě, protože nesnáší Čechy, skoro tak jako nesnáší igelitky. Pomalu vyprchávající vztah s Rickiem, který na Národní třídě prodává mobily. Noční telefony od kamarádky, které opět někdo zlomil srdce. A stereotypní život redakce časopisu Vyrovnaná žena. Nic zvláštního… Ovšem jen do okamžiku, než se objeví samotář Oliver. Pro Lauru málem „pan božský“, pro matku stárnoucí lůzr, kterého už nikdy v životě nechtěla potkat.

Hrají: Jiří Langmajer, Ljuba Krbová, Markéta Stehlíková / Hana Vágnerová, Barbora Poláková, Ivan Lupták / Jan Jankovský / Karel Heřmánek ml., Miroslav Hruška a Hana Chlebcová
Divadelní adaptace: Dodo Gombár a Martina Kinská
Režie: Daniel Hrbek
Premiéra: 20. června 2011 / Reprízy 2013: 17., 18., 20. a 21. června, 9. – 14. září
viewegh_02
Biomanželka – svižná komedie o těžkostech manželství a nesnesitelných feministkách
Zdánlivě humoristický, ale rozhodně groteskní a vtipný příběh o tom, kterak se namistrovaný spisovatel Mojmír postupně propadá na hodnotovém žebříčku své manželky do druhé desítky, aneb jak se popelky mění ve vlčí ženy a co s tím, když ženy čůrají vestoje.

Smíchovská inscenace Biomanželky byla po svém prvním uvedení nominována do výběru nejlepších inscenací roku 2011 portálem StudentPoint.cz: „Filip Čapka, Petra Hřebíčková a Kristýna Frejová excelují v hlavních rolích. Inovačními prvky a skvělou improvizací si tato adaptace stejnojmenného románu Michala Viewegha vysloužila naši nominaci na nejlepší inscenaci roku 2011.“

Hrají: Filip Čapka, Kristýna Frejová, Petra Hřebíčková, Tomáš Pavleka / Vasil Fridrich, Gustav Řezníček a Réka Derzsi / Irena Kristeková.
Divadelní adaptace a režie: Dodo Gombár
Premiéra: 30. června 2011 / Reprízy 2013: 24. – 28. června a 2. – 6. září

text: Švandovo divadlo na Smíchově, redakce / foto: Švandovo divadlo na Smíchově (Alžběta Jungrová)

Doporučené

Přidat komentář