Zdraví

Doktor česnek

Česnek je známý především pro své antibakteriální a antivirové vlastnosti a je považován za jednu z nejcennějších potravin na planetě. Je velmi prospěšný pro naše celkové zdraví a to zejména v zimních měsících. Je dobrým zdrojem vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, jódu, selenu, zinku a železa, je bohatý na vitamín A, B6 a vitamín C. Klíčovou léčebnou složkou česneku je alicin, který je znám pro své antibakteriální, antivirové a antioxidační vlastnosti. Česnek může pomoci léčit celou řadu onemocnění stejně tak, jako udělá dobrý váš oběd nebo večeři.

Některé z mnoha jeho zdravotních výhod vám nyní představíme.

Imunitní systém
Zimní měsíce přinášejí do našeho života zvýšenou pravděpodobnost onemocnění chřipkou. Antiseptické, protiplísňové a nutriční vlastnosti česneku posilují imunitní systém a tím snižují pravděpodobnost nachlazení nebo onemocnění chřipkou. Pojídání česneku může snížit závažnost infekce horních cest dýchacích. Jeho schopnost podpory vykašlávání z něj dělá nenahraditelný přírodní prostředek při chronické bronchitidě.

Krev
Česnek zvyšuje krevní oběh, pomáhá snižovat krevní srážlivost, čímž se snižuje pravděpodobnost vzniku krevních sraženin a riziko mozkové mrtvice.

Kožní infekce
Konzumace česneku může pomoci při léčbě plísňových kožních infekcí, jako je například pásový opar nebo bradavice.

Alergie
Česnek pomáhá zvyšovat obranyschopnost organizmu proti alergiím. Je velice bohatý na quercetin, který pomáhá snižovat uvolňování histaminu a dalších alergických nebo zánětlivých chemických látek v těle.

Cukrovka
Česnek zvyšuje uvolňování inzulínu a reguluje hladinu cukru v krvi u diabetiků.

Snížení hmotnosti
Česnek pomáhá regulovat tvorbu tukových buněk v těle, tím pomáhá zabránit přibývání na váze.

Vaření s česnekem
Česnek je znám pro svou výraznou chuť a vůni, přidává se do mnoha různých pokrmů po celém světě. Před přidáním česneku do jídla (zhruba 5 minut před koncem vaření) je dobré ho po rozdrcení nechat cca 10 minut uležet, aby se v něm plně rozvinul obsažený alicin.

U většiny jedinců česnek nezpůsobuje žádné závažné vedlejší účinky, nicméně lidé, kteří jsou na česnek alergičtí nebo ho konzumují v příliš vysokém množství, mohou trpět nadýmáním, podrážděním žaludku či pálením žáhy.

text: redakce / foto: bigstock

Doporučené

Přidat komentář